2.10.2014

Tiira2 etenee

Tiira2-projekti etenee edellisessä edustajiston kokouksessa viitoitettua tietä. Kevään ja kesän aikana toteutettiin
 • Tarkka suunnitelma havaintojen tallentamisen toteuttamiseksi. Tässä pohjalla olivat tiiratoimikunnan mietinnöt
 • Päätettiin projektin etenemistapa. Tiira tehdään osa kerrallaan. Ensimmäisenä havaintojen tallentaminen.
 • Teknisen toteutusympäristön valinta. Tähän valintaan perustettiin tekninen tiimi, jossa asiantuntijat arvioivat vaatimustemme toteuttamiseen parhaan mahdollisen ympäristön. Ympäristöksi on valittu PHP:hen perustuva FrameWork-alusta. Työkalut ovat ilmaisia ja niiden käyttö osataan laajasti. Myös tietoturva, päivitettävyys ja koodien dokumentointi hoituvat näillä työmenetelmillä ja -alustalla.
 • Tarjouskilpailu teknisestä suunnitelmasta. Kilpailuun osallistui 6 tahoa. 
 • Tarjousten analysointi ja teknisen suunnitelman toteuttaja. Valituksi tullut Poutapilvi todettiin hinta-laatu-suhteeltaan parhaaksi vaihtoehdoksi. Edellisen Tiiran kehittäjä Sampo Kunttu on projektissa Poutapilven puolelta vastuuhenkilö.
Syksyn mittaan alettiin tositoimiin. 
 • Ensimmäisenä käyntiin on lähtenyt teknisen suunnitelman toteutus. Siinä BirdLifen toimiston väki tekee aktiivisesti yhteistyötä Poutapilven kanssa.
 • Ulkoasun ja käyttöliittymän toimintojen suunnittelu on alkanut
 • Seuraavana toteutettavan osan, eli haku-toimintojen ja raporttien määrittely alkaa
 • Poutapilven laatima tekninen suunnitelma valmistuu 3.11.
 • Tarjouspyynnöt toteuttajatahoille lähetetään ja toteuttaja päätetään marraskuun aikana
 • Käyttöympäristön asennus ja havaintojen tallentamisen osion työstäminen alkaa marraskuun aikana

24 kommenttia:

 1. Joskus puhuttiin että kehitystyötä jaettaisiin vapaaehtoisille ohjelmoijille. Onko tämä edelleen suunnitelmissa? Kiinnostaisi myös tietää mihin frameworkiin päädyttiin?

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Hyvä, että otit asian esille. Vapaaehtoisille front-puolen hallitseville kavereille on aina tilausta. Palaan tähän aiheeseen, kun palvelinalusta toimii ja rajapinta on testattu.
  Framework selviää 3.11. teknisessä suunnitelmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Frameworkille on vaatimuksia. Sen tulee olla avoin ja ilmainen. Sen tulee toteuttaa MVC-mallia, hallita tietokantayhteydet, routtaus ja rajapinnan käsittely (json). Nämä ehdot täyttäviä frameworkeja ovat Laravel ja Slim. Taustajärjestelmän toteuttaja voi valita näistä kahdesta.

   Poista
 4. Olisi aika kiva saada Tiiralle oman API:n, joskus. Sen kautta voisi käyttäjänä kehittää työkaluja millä voisi vääntää ja kääntää esiin kaikenlaisia tilastotietoja. Tiiran foorumissa kehittäjä voisi sen jälkeen laittaa linkki valmiiseen työkaluun (ja saada palautetta ja keskustella) ja Tiiran kehittäjä voisi tuoda esiin ne parhaat työkalut, esimerkiksi taulukossa Tiirassa. Avoin datahan lisää kokonaisuuden tehokkuutta ja yhteistyötä olisi ehkä helpoin toteuttaa just API:n kautta, sen takia että ulkopuolinen kehittäjä olisi tavallaan teknisesti Tiiran ulkopuolella, mutta ehkä kuitenkin Tiiran sisäänkirjautumisen sisäpuolella.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Ohjelmointirajapinta (=API)
  http://apisuomi.fi/category/uutiset/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa.

   Nykyisen Tiiran sovellukset käyttävät Web serviceä, joka on jonkunlainen rajapinta sekin. Uuteen Tiiraan tulee oma API, jota Poutapilvi parhaillaan miettii ja määrittelee.

   Kuten sanoit, on API:sta paljon hyötyä. Verkkosivuja tai vaikka mobiilisovellusta tekevän ei tarvitse tietää mitään tietokantaratkaisuista.

   Periaatteessa Tiiran oma API antaa huomattavan helpot ja hyvät eväät Tiiran kehitystyölle. Tietenkin sillä edellytyksellä, että API on riittävän laaja, hyvin määritelty ja ehkä vielä helposti omaksuttavakin.

   Poista
 5. Toinen ehdotus on että Tiiraan voisi merkata kartalle hyvien lintupaikkojen sijainnit. Tässä oma kokeilukarttani esimerkkinä: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=zSePtyN2mkNQ.kCT_G6WbQsLk
  Siniset viivat tarkoittavat nekin hyviä lintupaikkoja (pyöräillen), vaikka ne eivät ihan ole pysyneet paikoillaan. (Ikonit on minun omat).

  Aluksi voisi kehittää joku simppelimpi versio ettei veisi niin paljon ohjelmointiaikaa mutta tulevaisuudessa voisi laittaa sinne valokuva (360 astetta?), tietoja katselukentästä ja tornitietoa (niin kuin kirjoissa). Päivän parhaat kellonajat (aurinko!) voisi näkyä automaattisesti laskettuina jos katselukentästä on tietoja.

  Havaintojen ilmoittamisen yhteydessä voisi valita paikka/torni, ja hakutoiminnon kautta voisi saada paikan/tornin lajilista ja puutelista näkyviin.

  Retkisuunnittelu sujuisi aika kivasti näillä toiminnoilla.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoisia ideoita.

  Karttatoiminnallisuudet tulevat uudessa Tiirassa olemaan sekä syöttö että hakupuolella nykyistä monikäyttöisemmät ja toivon mukaan helpommat.

  Hyvät lintupaikat näkyvät muuten jo nykyisessä Tiirassa havaintojen ilmoittamisosiossa. Klikkaa kartta auki ja valitse "Näytä havaintopaikat kartalla"

  VastaaPoista
 7. Jouni Väliaho17.11.2014 21.30

  Olen Martinin kanssa samaa mieltä, että avoimuuden kautta saataisiin Tiiraa kehitettyä paljon tehokkaammin ihmisiä monipuolisesti palvelevaksi tietopalveluksi. En epäile nykyisten kehittäjien osaamista, mutta mikään ei korvaa suuren yhteisön antamaa panosta tällaisen kaikille tarkoitetun tietopalvelun kehittäjänä.
  Tiiraan on ilmeisesti olemassa web service API, mutta onko se avoin? En ole ainakaan löytänyt siitä mitään dokumenttia.

  VastaaPoista
 8. Avoimuus on Tiiran, kuten yleensäkin yhteisöprojektien suhteen äärimmäisen tärkeää.

  Webservice on kokoelma standardoituja rajapintoja. Dokumentti Tiiran WebService-rajapintamäärittelyistä on pyynnöstä saatavissa.

  Hyvin perustellut ja toiminnoiltaan testatut sovellukset ovat saaneet BIrdLifelta API-avaimen, eli luvan Tiiran tietokannan käyttöön sovelluksessaan Webservice-rajapinnan yli.

  Tällä hetkellä Tiiran sovelluskehittäjien ei kannata enää panostaa WebServiceen (REST, SOAP, UDDI), sillä vartavasten Tiiraan räätälöity rajapinta tullaan joka tapauksessa toteuttamaan.

  Nykyisille sovelluksille, joita on toteutettu Android-applikaatioina, annetaan vuoden siirtymäaika uuden palvelun käyttöönotosta. Sovelluksilla on siis vielä useita vuosia siirtymäaikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouni Väliaho29.11.2014 21.18

   Erittäin hyvä jos avoimuus nähdään tulevassa Tiirassa tärkeänä. Nykyinen Webservice API ei mielestäni täytä kaikilta osin avoimen rajapinnan määritelmää avoinrajapinta.fi. Samoin Tiiran nykyiset käyttöehdot ovat kaukana avoimen tiedon määritelmästä http://opendefinition.org/od/1.1/fi/. Toivon, että kyseiset dokumentit otettaisiin ohjenuoraksi uutta Tiiraa suunniteltaessa.

   Poista
 9. Hei,
  tiiraan olisi hyvä saada tuleviin lintuhavaintohakuihin liittyä lisätyksi "ruksittava" ruuutu
  liittyen poikkeuksellisiin havaintoihin (esim. värivialliset, sairaat, auton alle jääneet, ikkunaan törmännet jne.)
  Yritin tehdä tiirassa hakua liittyen väriviallisten lintuyksilöiden esiintymisestä,
  toivoton homma! Tämä asia olisi helppo korjata.
  Jukka Jokimäki

  VastaaPoista
 10. Käytettävyyteen pitäisi kiinnittää huomita ! havainnon teko mahd helpoksi. Esim.jokin erittäin yksinkertainen mobiilisivu joka täyttää mahdollisimman monta kenttää automaattisesti.

  VastaaPoista
 11. Tässä on nyt vuosi vierähtänyt ilman, että olisi jotain näyttää. Ei näin. Nyt sassiin jonkinlainen - ihan minkälainen vaan - iOS appsi ulos.

  Jos uudistettu Tiirakin tuntuu käyttökokemuksena siltä kuin olisi teleporttautunut takaisin 80-luvulle, niin ei hyvää lupaa.

  Tiirasta pitää tehdä koko kansan mahdollisimman helppokäyttöinen havaintopalvelu johon voi kirjata havainnon ylös kännykällä heti kun appsin avaa. Sen pitäisi hakea automaattisesti GPS:n kautta koordinaatit. Peruskäyttäjän pitäisi sen jälkeen enää kirjoittaa laji ja lukumäärä ylös. Done.

  Nyt kun pitäisi muistaa himassa avata läppäri ja aikaavievästi syöttää sen seitsemän tietoa niin jää kyllä useimmilta useimmiten tekemättä. Näin myös allekirjoittaneen kohdalla.

  Bare bones softa riittää meille apinoille. Jonkun lantin voin mobiilisovelluksesta jopa maksaakin, mutta hienouksia en kaipaa enkä tarvitse.

  PS. Tätä sivustoa voisi myös PÄIVITTÄÄ!!

  Ystävällisin terveisin,
  Kekkonen

  VastaaPoista
 12. Olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi etenemisen hitaudesta ja käyttöliittymän tyylistä.

  Nykyisen Tiiran webservicen päälle rakennettu iOS ja WIndows appis (Tiira Nomadi esim.) olisivat nannaa. Itse käytän havisten syöttämiseen 90%:sti tuota sovellusta, vaikka siinäkin olisi kyllä aika paljon parantamisen varaa.

  VastaaPoista
 13. Päivitys Tiiran tilanteesta:

  Syksyllä 2014 edettiin kesän ja syksyn suunnitelmien mukaisesti, jolloin oli tarkoitus toteuttaa uuden Tiiran ensimmäinen osio (havaintojen syöttö) keväällä 2015 ja jatkaa kehitystyötä siten, että seuraavaksi olisi toteutettu havaintojen haku, sitten muita osuuksia mahdollisuuksien mukaan.

  Talvella 2014-2015 tuli reilun 4 kk tauko projektin etenemiseen. Sinä aikana selvitettiin perusteellisesti meneillään olevaa Luonnontieteellisen keskusmuseon järjestelmää. Eteneminen kokonaan valtion varoilla tehtävän ohjelmointityön suhteen laitettiin hallituksen perustellusta suosituksesta edustajiston siunauksella jäihin keväällä 2015.

  Keväästä 2015 ja siitä eteenpäin on edetty Tiiratoimikunnan uusien määrittelyjen mukaisesti, jossa Tiira toteutetaan todellisen 3 tasoisesti. Suunnitelma poikkeaa viime syksyn etenemismallista niin paljon, että toteustapoja ei voida juurikaan yhdistää.

  Vedin projektia 2015 elokuuhun asti ja homma on nyt vaiheessa, jossa varsinaista projektinjohtoa ei tarvita, vaan ennemminkin suunnittelutyötä. Suunnittelusta vastaa Antti Lind ja projektin etenemistä valvoo johtoryhmä (Teemu Lehtiniemi, Antti Lind, Peter Uppstu, Aki Arkiomaa, Tero Linjama)

  VastaaPoista
 14. No niin, saatiinhan sitä tietoa kun vähän tuupitaan. :)

  Heitätkö Tero vielä oman arviosi siitä milloin iOS väki viimeistään pääsisi nauttimaan samasta nannasta josta Android jengi on naatiskellut jo pitkään?

  t:Kekkonen

  VastaaPoista
 15. Laita toivetta Citynomadille, että tekisivät Tiiranomadin iOS:ään. https://citynomadi.com/contact-us

  VastaaPoista
 16. Laitettu. Now what? Pannaan kädet ristiin ja odotellaan ihmettä tapahtuvaksi?

  Ymmärsinkö nyt siis oikein, että teillä ei ole tosiasiallista tahtoa saada ulos vaikka kuinka skeidaa softan pätkää myös meille Applen laitteiden kanssa pelleileville?

  Lopetan tämän jankuttamisen heti kun saan selvyyden asiaan jotta voin hukata jatkossa aikani johonkin muuhun yhtä tähdelliseen toimintaan...

  Kiitos ymmärryksestä.


  t:Kekkonen

  VastaaPoista
 17. Tällaiset terveiset Citynomadilta:

  " Mitään konkreettisia suunnitelmia ei valitettavasti. "

  Toivottelivat kuitenkin muitakin iOS-käyttäjiä ilmoittautumaan heille tai BirdLife Suomeen.

  Eli big fat zero kuten aprikoinkin. Ei siis mitään mahkuja, että iOS:lle saataisiin appsi ellette te sitä tee koska se keskiverto iOS-käyttäjä ei nyt vaan tunnista edes harakkaa ja vaikka tunnistaisikin, ei sillä tiedolla mitään tee.


  t:julmistunut Kekkonen

  VastaaPoista
 18. Saisiko tänne blogiin ajankohtaista tietoa missä kehityksen suhteen mennään? Edellisestä kirjoituksesta on jo 1,5 vuotta!

  VastaaPoista
 19. Hei,
  nyt kun Tiiran-kehittämisenkin on ollut jopa rahankeräys meneillään jo useamman vuoden ja kun keräys on onnistunut hyvin, olisi kohtuullista kertoa, mitä ko. varoilla on saatu aikaan? Toisaalta olisi hyvä muistuttaa, että ko. keräys on yhä meneillään, vai onko?
  Seuraavaksi muutamia kehitystoiveita hakutoimintoihin liittyen:
  -hakutoimintoihin olisi hyvä saada kaikki, tai ainakin esim. kuollut, havainnon tila muuttujat, näin siis esim raporttien/tieteellisten artikkelien tekijät pystyisivät helpommin poimimaan havaintomassasta heitä kiinnostavat havainnot, nyt tämä on mahdotonta
  -ehdotan myös, että havaintoilmoitus lomakkeelle lisättäisiin hakutoimintoja palveleva kohta ilmoittaa, että kyseessä on jollain tavalla poikkeuksellisesta havainnosta, esim. väriviallinen, tieliikenteen uhri; esim. nyt on mahdotonta poimia tiiran havaintomassasta väriviallisia yksilöitä koko tiira-datasta

  Lisäksi olisi hyvä, että BLn toimiston väki viitsisi lukea ja etenkin vastata tämänkin foorumin/blokin viesteihin, jotta palautteiden antajat tietäisivät palautteen tulleen perille!

  VastaaPoista
 20. Hei,
  Tiira-blogin varsinaiset päivittäjät ovat valitettavasti estyneitä päivittämään tai seuraamaan blogia. Tiira 2:sta tehdään kuitenkin koko ajan mm. Tiira-keräyksestä saatujen tulojen voimin. Suurin osa työstä on sellaista, joka ei tässä vaiheessa näy ulospäin.

  VastaaPoista